Om mig, stugan och hemsidan

Mitt namn är Fredrik Telléus. Jag trivs i skogen och älskar att skapa. Via mitt konto @frilufts på Instagram publicerar jag mina friluftsbilder. För lite mer än fem år sedan köpte jag mig en skogstomt på ca 3000 kvm i Alingsås. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med tomten just då så jag byggde en altan och ett förråd. En altan där jag kunde ställa upp min tältkåta när jag kände att jag ville ut i naturen. Lite senare byggde jag ett förråd.

När jag besökte min tomt och altan insåg jag att jag trivdes väldigt bra. Jag ville inte åka hem när det var dags att packa ihop utrustningen. Jag började fundera och bestämde mig för att bygga mig en stuga. En stuga som inte var ansluten till kommunalt vatten och avlopp, en stuga som bara får sin el från solceller. En stuga där jag och min familj kan koppla av och bara njuta av naturen och lugnet.

Jag har aldrig byggt en stuga. Det som jag har lyckats åstadkomma själv är några altaner, ett förråd och lite stenläggning. Jag har också hjälpt en vän resa sin sommarstuga i Grebbestad. Jag är ingen hantverkare men jag är helt säker på att jag med hjälp av min noggrannhet, Youtube,  samarbetspartners, familj och vänner kommer att lyckas. 🙂

Tanken är att jag på hemsidan, Youtube och Instagram skall dokumentera bygget. Delvis för att dela med mig av mina erfarenheter men framförallt hoppas jag att jag kan inspirera.

Hälsningar

Fredrik


Stugan

Stugan kommer att vara på 58 kvadratmeter, den kommer att stå mellan tallar och blåbärsris. Under 2021 samt 2022 kommer jag mer eller mindre spendera all ledig tid på tomten och försöka färdigställa stugan. Målet är att jag skall hinna klart inom ett och ett halvt år.

Stugan har yttermått på 8,8 x 6,4 meter med ett svagt lutande pulpettak. Panel kommer att vara stående och för att stugan inte skall sticka ut från omgivningen kommer den målas i matt svart slamfärg. På södersidan kommer tre stycken stora fönster på 80×210 cm samt en altandörr i helglas vilket ger ett bra ljusinsläpp i kök och vardagsrum.

På kortsidorna kommer det sitta två stycken liggande fönster på 50×180 cm som ger ljusinsläpp i kök och vardagsrummet. Vid varje sovrum kommer ett öppningsbart fönster på 80×130 cm monteras. WC/badrum kommer att ha ett öppningsbart fönster på 60×130 cm.

Stugans södra och sydvästra sida kommer det finnas en altan som sträcker sig ca 4 meter ut från stugan. Framöver kommer ett utekök byggas på husets sydvästra sida med bänkyta, grill och diskho.


Följ bygget

Nedan kan du följa bygget av vår off-grid stuga. Jag postar löpande artiklar kring stugbygget. Går du i samma tankar hoppas jag att jag kan bidra med idéer, tips och råd. Har du några frågor är det bara att höra av sig. Jag är dock självlärd via vänner och YouTube. 🙂