Armeringskap & bockmaskin

Inför mitt arbete med grunden fick jag möjlighet att låna en batteridriven armeringskap & bockmaskin från Hikoki. En maskin som kanske är lite overkill för mitt lilla bygge men eftersom jag gillar prylar tog jag chansen att låna den i ett par veckor.

 

Jag hade tidigare inhandlat ca 15 st  10 mm armeringsjärn som jag behövde kapa upp. Planen är att borra hål i berget för att sedan med hjälp av ankarmassa fixera minst ett armeringsjärn vid varje plint. Sedan gjuter jag en sula på ca 25×25 cm där jag fixerar flera armeringsjärn. Ovan för denna sula placerar jag ett gjutrör på 20×20 cm. På grund av att berget är ganska ojämt kommer plintarna och armeringen variera i storlek. Jag hade inte 100% koll på plintarnas höjd så jag kapade järnen i lite olika storlekar.

Jag behöver inte bocka mina armeringsjärn utan gjorde det mest för att visa hur det fungerar i videon som jag publicerar på YouTube.

Att införskaffa en armeringskap & bockmaskin för mitt lilla projekt är fullständigt ekonomiskt oförsvarbart. Jag tror att denna maskin kostar runt 28 000 – 30 000 kronor. Behöver man kapa och bocka mycket armering är det en maskin som underlättar arbetet.  Trots sin stadiga konstruktion och 18 kg i vikt upplevs maskinen tämligen smidig. Jobbar man inte dagligen med armering och gjutning men har ett större byggprojekt kan det vara en idé att hyra en alternativt använda sig av sin vinkelslip. 🙂

Oavsett var det grymt kul att prova maskinen!

//Fredrik


Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *