Om
Fotograf verksam i Göteborg som ständigt är på jakt efter nya kunder, uppdrag och projekt. Behöver ni en fotograf? Tveka inte, hör av er!
Förberedelserna för stugarbetet fortgår. Bygglovshandlingarna är inskickade, kontrollansvarig är utsedd och jag väntar beseked från Derome angående stommen. I helgen var jag ute på tomten med ett syfte, att installera min solcellsanläggning från Sunwind.
Känner ni till företaget Sunwind? Det är ett företag som säljer energi- och komfortlösningar till stugor som saknar anslutning till elnätet. Sunwind har även produkter för båtliv, husvagn och husbil. Jag har sedan länge varit inne på deras hemsida och använt många av deras manualer för att exempelvis räkna på strömförbrukning med mera. När det blev aktuellt att bygga stugan tog jag kontakt med Sunwind och vi kom överens om ett samarbete. Ett samarbete där jag får tillgång till deras Solcellspaket Basic 160W.
Jag har hela tiden velat bygga min stuga off-grid, alltså på ett sätt där jag inte är uppkopplad på elnätet eller kommunalt vatten och avlopp. Från start har jag velat skaffa mig en solcellsanläggning för att driva belysning, vattenpumpar, ett mindre kylskåp och ladda elprypar såsom telefon, verktyg, dator med mera. I Sunwinds solcellspaket fick jag med ett 260 Ah batteri som utan problem täcker upp mitt behov. Eventuellt kan jag behöva utöka kapacititen något när stugan är klar och jag till 100% vet vilken förbrukning jag kommer att ha.
Jag tilltalas av att ladda mina elverktyg ute på tomten och använda mig av solenergi för att göra detta. Därför fick jag också med en 300W omvandlare. Tanken med denna är att jag under byggprocessen skall ha förmåga att ladda upp mina batteriverktyg, ladda mobil och datorn.
Den installtion som jag skriver om nu är en tillfällig lösning där jag har installerat min solcellsanläggning i mitt förråd för att direkt kunna nyttja systemet vid bygget. Jag kommer totalt att bygga upp, flytta och utöka anläggningen i tre steg.
Samtliga steg i installationen kommer jag att dokumentera i form av bilder och video som jag postar på Youtube men också delvis på mitt Instagramkonto.
Som ni ser på denna bild så skuggas panelen av träd under eftermiddagen. För att få ut optimal effekt av sin solcellsanläggning måste panelen stå skuggfritt och installerad i söderläge. Denna installation är tillfällig och hela anläggningen kommer flyttas till en betydligt bättre plats när stugan är stomrest.
Mitt solcellspaket från Sunwind heter Basic 160W och innehåller det mesta som man behöver för att installera anläggningen men också en del utrustning för att göra elinstalltion i stugan. Paketet innehåller följande:
Ovan utrustning är allt man behöver för att installera sin solcellsanläggning, eftersom jag också skulle ansluta min 300W omvandlare köpte jag lite extra kabelskor och en kabelskotång.
Det krävs inte särskilt mycket verktyg och dyr utrustning för att installera en solcellsanläggning. Som jag nämnde tidigare fick jag köpa mig en kabelskotång, något som jag aldrig har behövt använda tidigare. Nedan specar jag de verktyg som jag använde mig av:
Något som är viktigt när man installerar en solcellsanläggning är att man inte kopplar in solpanelen först. Först ansluter man batteri och sedan täcker man solpanelen, kopplar in dess minuspol och sedan dess pluspol. I mitt fall anslöt jag samtldigit batteri och omvandlare för att i sista steget koppla in solpanelen. När man kopplar ur systemet skall man alltså börja med att koppla ur solpanelens pluspol och sedan minuspolen. När detta är gjort kan man koppla ur batteriet.
Att montera ihop väggkonsollen var enkelt. Instruktionen från Sunwind var tydlig. Jag fick mäta lite på solpanelen och sedan var det bara att ta fram skruvdragaren för att mäta, förborra, skruva, mäta ännu en gång och montera.
Förutsatt att man varit noga med att montera väggkonsollen var det väldigt enkelt att skruva upp solpanelen på konsollen. I detta steg kan det vara en god idé att ta hjälp av någon. Ofta är man på ganska hög höjd och arbetar. Oavsett är solpanelen ganska otymplig och väger en del. Det var inga problem att montera den själv men jag var väldigt nervös att jag skulle tappa panelen i backen. Panelen monteras i väggkonsollen med fyra skruv och mutter.
I mitt fall var det inga konstigheter eftersom det rör sig om ett förråd, har man en stuga behöver man ta sig genom lite fler skikt. Jag använde mig av ett 20 mm VP-rör med tillhörande böj som jag drog kabeln igenom. Detta främst för att undvika att mössen som springer i väggarna gnager sönder kablarna. När genomföringen väl är gjord är det bara att mata in kablarna. Kablarna från solpanelen är det sista man kopplar in till laddregulatorn.
Enligt instruktionen skall batteriet stå nära laddregulatorn, hur långt det avståndet är får vara osagt men man kan ju bedöma det utifrån kabeln som följer med. Jag tror att den var runt 1,5 meter. Att tänka på här är att det är ett rejält batteri som väger hela 65 kg. Är man stark klarar man säkert att lyfta batteriet en bit men jag fick ta hjälp av en kompis för att få det på plats. Jag valde att lägga batteriet i en plastlåda med lock som jag köpte på Jula.
Bilden som illustrerar batteri + låda är tagen i senare skede av installation där jag redan kopplat in kablar till batteri/solcellsregulator. 🙂
Egentligen inget att skriva om, skall man installera flera regulatorer, batterier, omvandlare, sensorer med mera kan det vara vettigt att rita upp och planera lite. I mitt fall var det inga konstigheter.
Om du nu skulle använda detta inlägg som någon form av guide så ber jag dig läsa steg 7 innan du börjar med steg 6. 🙂
Jag tittade på lite videor på nätet innan jag gjorde min installation. I dessa videor kopplade man omvandlaren direkt på batteriet. Sunwind skriver även i sin instruktionsmanual att det är lämpligt att koppla en kraftigare omvandlare direkt på batteriet. Min omvandlare som är på 300 W är inte särskilt kraftig men jag kopplade ändå in den direkt på batteriet.
Pillar man på batteriet och lossar kablar måste solpanelen kopplas ur först. Eftersom jag i detta skede ännu inte kopplat in någon solpanel var det heller inget problem. Men för att underlätta monterade jag kablarna för laddregulator och omvandlare samtidigt.
Kompletterar man med en omvandlare till ett befintligt system, bör man koppla ur solpanelen först eftersom du sannolikt kommer att koppla ur laddregulatorn.
Om omvandlaren fungerar så är det bara att starta upp den och testa om den ger ström. Jag kopplade in mobiltelefonen för att se så allting fungerade.
Det sista steget är att koppla in solpanelen.
Då var allting klart och jag har nu möjlighet att driva belysning, dator och ladda min mobil. Tack vare omvandlaren på 300W har jag också möjlighet att få tillgång till 220V vilket ger mängder av möjligheter.
Nästa gång vi kommer i kontakt med min solcellsanläggning skall vi testa ladda mina 36V elverktyg från Hikoki men också vässa lite knivar med min Tormek T4 Bushcraft.
Om du har några idéer, tankar eller frågor angående min solcellsanläggning är det bara att höra av dig.
//Fredrik
Leave a reply