Dags att bygga stommen

[Inlägg i samarbete med Hikoki Power Tools.]

I måndags anlände virket som jag beställde från PMG (Bolist) i Landvetter. Just denna dag ösregnade det. Jag bad till vädergudarna och jag vet inte om det var på grund av det men när vi bar upp virket till förrådet var det mer eller mindre uppehåll. Tanken var att det skulle ta mig två dagar att kapa upp bjälklag och stomme. Efter fyra hela arbetsdagar var jag ännu inte klar. En läxa som jag behöver lära mig är att saker och ting tar längre tid än man planerar.

Mina batteriverktyg från Hikoki fungerar riktigt bra.  Det verktyg som jag har använt mig mest av är ger/kapsågen. Ett batteri håller utan problem för en dags arbete och jag har alltid med mig tre fulladdade batterier. Att kunna använda batteriverktyg innebär en frihet. Speciellt när man valt att bygga stugan offgrid.

För att jacka ur reglarna för stommen på långsidan använder jag mig av en cirkelsåg och en fogsvans.

Under tiden som jag arbetade med stommen fick jag hjälp av mina barn, mor, hennes man och min far med att måla panel. Jag har valt att använda mig av svart slamfärg. En beprövad färg som enligt mig ger en riktigt fin matt känsla. Något som jag tror kommer passa väldigt bra in mellan blåbärsris och tallar.

I förrådet ligger nu alla delar färdigkapade och ihopbuntade i väntan på att plintarna skall bli klara.


Mina ritningar

Jag tänkte skriva ett inlägg framöver kring hur jag har tagit fram mina ritningar. Jag håller dock lite på det tills jag har byggt ihop min stomme så jag vet att allting stämmer och fungerar väl. 🙂

Men kort har jag börjat med en planlösning för att sedan räkna på väggarnas tjocklek och sedan gjort fasadritningar, sektionsritningar med mera. Dessa ritningar utgör större delen av bygglovshandlingarna. För att kunna beställa mina takstolar la jag till lite extra mått på bygglovsritningarna och skickade dem till Derome. Någon vecka senare fick jag en offert på takstolar.

Måtten och ritningarna på takstolarna fick fungera som mall för resterande byggritningar. För att få till allting exakt har jag varit tvungen att räkna en hel del. Det har varit väldigt kul att skapa allting själv men det har tagit lång tid. Det som är mest spännande med att göra allting själv är att se om alla mått stämmer när det är dags att bygga och resa stommen.

När jag blev klar med mina ritningar namngav jag varje del av bjälklag och stomme. Dessa antecknade jag ner på ett papper och började räkna på hur många reglar jag behövde och vilka längder jag skulle beställa. Till slut hade jag fått ihop den mängd reglar som jag behöver med ett mycket litet svinn.


Jag börjar se fram emot nästa steg. Att mäta upp, borra i berg, armera och gjuta plintar. Jag kommer också låna lite roliga verktyg från Hikoki. Fram tills dess skall jag göra klart stommen, köpa material för gjutning, plåtar, hängrännor, takpapp, vindskivor, trekantslist med mera…

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *