Om
Fotograf verksam i Göteborg som ständigt är på jakt efter nya kunder, uppdrag och projekt. Behöver ni en fotograf? Tveka inte, hör av er!
[Inlägg i samarbete med Hikoki Power Tools.]
När plintarna fått stå i någon vecka och allt markarbete blivit klart var det äntligen dags att börja bygga bjälklaget. Som jag har längtat. Alla delar var ju redan uppkapade, namngivna och förvarade i mitt tillfälliga förråd. Så det var bara att sätta igång.
Hur bygger man ett bjälklag då? Jo man gör en ritning, markerar och räknar ut alla mått på alla delar av ritningen. Köper virke. Sedan tar man fram sin ger/kapsåg och börjar kapa alla delar.
Kanske inte är riktigt så enkelt men nästan. Utifrån min ritning på bjälklaget namngav jag alla delar och hade tagit fram exakt mått. Med alla delar och mått var det enkelt att räkna på hur mycket virke som jag behövde införskaffa.
Bjälklaget består av 220 reglar och dessa kapade jag under sommaren upp med min kap/gersåg från Hikoki. När alla delar var uppkapade buntade jag ihop dem, täckte dem med en pressening och lät dem vänta i förrådet tills jag var klar med plintarna och markarbetet.
Efter det var det bara att ta fram alla delar och noggrant följa ritningen. Jag valde att skruva ihop stommen med 6,0×140 mm träskruv från MFT. Till min hjälp hade jag två stycket skruvdragare och ett gäng batterier. Mer om verktygen lite längre ner.
På bilden jobbar Monica med att skruva fast hålplattor för att hålla ihop golvreglarna som vilar på bärlinan.
Jag ska försöka summera vilka verktyg som jag använde mig av när jag byggde bjälklaget. Jag kommer säkert glömma något. Vi börjar med kniv och sax för att skära och klippa syllpapp. Sedan är ett vattenpass väldigt viktigt. Jag hade redan kapat bjälklaget med min kap/gersåg men det behövdes givetvis en cirkelsåg för att snabbt kapa upp kortlingar men också för att jacka ur vissa delar. Hammare använde vi också för att banka ner kortlingarna. En slägga av något slag användes inte men skulle vara väldigt användbart. Eftersom vi skruvade ihop bjälklaget var det viktigaste verktyget skruvdragare. Andra verktyg som var väldigt användbara var vinkelmätare och en bra penna.
Vinkelmätaren har jag använt extremt mycket löpande under bygget. Den är perfekt för att snabbt räkna ut vinklar. Bra att ha för att få raka snitt med cirkel sågen med mera. Det är möjligt att jag glömt något verktyg men då fyller jag på. 🙂
Leave a reply