Trädfällning

Nu börjar det hända saker på tomten. På platsen där stugan skall byggas finns en hel del skog som tyvärr måste tas ner. Jag fokuserar på att ta ner gran och sparar gärna så mycket tall och lövträd som möjligt. Totalt är det runt 15 träd som behöver tas ner. De flesta träden är inga problem men det finns några som av olika anledningar är lite mer komplicerade.

Att ta ner komplicerade träd

Om man har begränsad erfarenhet av trädfällning och har en del komplicerade träd som behöver tas ner så är mitt råd att använda sig av en kunnig vän eller anlita någon som vet vad hen gör.

Som tur är känner jag Mikael som har gård och skogsbruk. Mikael jobbar extra med trädfällning. Han har den erfarenhet och utbildning som krävs för att göra jobbet på ett säkert sätt.

I mitt fall har jag en elledning som går över tomten, i närheten av elledningen står en relativt tanig men hög björk som kraftigt lutar i riktning mot elledningen. Den lutar såpass mycket att jag inte kan fälla den själv utan att riskera att den faller över ledningen. Björken står också på en sådan plats att jag har svårt att fälla två stora granar om detta trädet inte tas ner.

Med hjälp av en vinsch gjorde Mikael en kontrollerad fällning och tvingade björken i rätt riktning.

Efter vi fått ner björken var det inga problem att fälla granarna.


Motorsågskörkort eller inte

Tar man ner skog på sin egen mark / tomt behöver man inte ta motorsågskörkort. Har man begränsad erfarenhet av hantering av en motorsåg och trädfällning rekommenderar jag skarpt att man tar sig tid att gå en kurs.

En motorsåg är extremt kraftfull och det kan gå riktigt illa om man är oförsiktig. Utöver motorsågen är det en enorm kraft i träden som man fäller. Genom utbildningen får man en förståelse för riskerna, man lär sig vilken skyddsutrustning man ska ha men också hur man på ett säkert sätt hanterar motorsågen.

Med utbildningen i ryggen har jag bra självförtroende att ta ner de flesta träd på min tomt. Men det viktigaste utbildningen har gett mig är att kunna bedöma vilka träd som jag behöver hjälp med att ta ner.

Viktig skyddsutrustning vid trädfällning:

  • Hjälm med visir
  • Hörselskydd
  • Arbetshandskar
  • Sågskyddsbyxor
  • Sågskyddskängor/stövlar
  • Första förband gärna med en tourniquet

Är du sugen på att ta motorsågskörkort? Kolla in Säker skog, bor du i Västra Götalandsregionen skulle jag rekommendera Jimmy Åhs.


Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published.